bims
Welkom in de
the musical in samenwerking met musicalmakers
“Onze ouders kozen voor het beloofde land Nederland en wij... wij werden hier geboren, zijn hier opgevoed, eten de ene dag moksi alesie, tijdens de winterdagen andijviestamppot, net zo goed als pasta, couscous, Johnny cake en Durum. Wij behoren niet tot zwart of wit. Wij zijn kinderen van Amsterdam"
Priscilla Vaudelle
De avondklok gaat in. Je staat op het balkon van je flat. Het balkon van Geldershoofd, Hakfort of Kikkenstein. Naast je staan je vrienden op hun eigen balkons, en net als jij kijken ze uit over jullie buurt. De Bims voor hen die er wonen. Zuidoost voor Amsterdammers. De Bijlmer voor iedereen daarbuiten. Door buitenstaanders gevreesd, door de gemeenschap geliefd. Boksend tegen vooroordelen en strijdend tegen de veranderende stad, vecht jij in die wijk voor jouw bestaan. De flat is als een familie. Uit de aarde van de Bijlmermeer zijn jullie allemaal gemaakt. Je praat over Mama Sranang, Suriname, het land dat nog wel van je ouders is, maar niet meer van jou. Je praat over Papa Nederland, het land waar je bent opgegroeid maar nog altijd wordt buitengesloten. Én jullie praten over het vreselijke nieuws... Wat zal dit betekenen? Zitten wij in de Bims of zit de Bims in ons…?
Achtergrond
In onze nieuwe coming of age voorstelling BIMS zien we vijf jongeren groots dromen over hun toekomst en mogelijkheden, alsof het grijze beton van de flats een canvas is waar alles op mogelijk is. In tegenstelling tot de buitenwereld waar ze door alle problematieken meer bezig zijn met overleven en niet opvallen. Maar in de flat.. In de flat kun je dromen over alles.
Ze hebben nostalgische gesprekken over opgroeien in de Bijlmer en kijken uit op hun wijk die aan het veranderen is. De meningen over deze veranderingen komen overeen maar zijn ook verdeeld.
Zo ontwikkelen wij een bijzonder nieuw project, waarbij we onderzoek doen naar de roots van de Bijlmer en de bi-culture jongeren die hier zijn geboren en getogen. Een voorstelling die staat voor verbinding, waar publiek inzicht opdoet over hun eigen identiteit en hun plek in de stad. Een voorstelling die op een integere manier moeilijke grootstedelijke thema’s behandelt zoals opgroeien in een kwetsbare wijk, identificatie en gentrificatie.
BIMS vertelt ook een universeel verhaal over opgroeien binnen de Nederlandse maatschappij als jongere met een bi-culturele achtergrond, in de randstedelijke context. Want alles wat in de levens van deze jongeren in Amsterdam afspeelt, vindt op een gelijksoortige manier in heel veel levens plaats, van jongeren door heel Nederland.
Het concept en de regie zijn in handen van Priscilla Vaudelle. Met BIMS gaat Vaudelle op zoek naar een nieuwe musicaltaal. BIMS part 1 is de eerste stap in een langere reeks muzikale voorstellingen, waarbij ze met componisten en songwriters onderzoek doet naar de kracht van songs in een maatschappelijk urgent verhaal.
Concept en regie Priscilla Vaudelle spel Georgiefa Boomdijk (Giefa Sparkle), Ryan Pinas, Erwin Kiene en Lady Shaynah live muziek Chelsea Laverne en Sophie Anglionin compositie en muziek Alvin Lewis en Patrick Mijnals songwriter Glen Faria en cast scenografie Niek Kortekaas dramaturgie Kiki Rosingh en Yahmani Blackman regie-assistentie en productie Lavinia Aronson coproducent Frascati Producties social media LostProject Kira-Nerys Kemble styling Giefa Sparkle film regie Lennox Schmidt film co-regie Lavinia Aronson sponsored by Patta, SMIB, Sumibu, TNO The New Originals
Vervolg
BIMS heeft vanaf 2021 tot en met 2022 in verschillende theaters in Nederland gespeeld. Momenteel is de voorstelling BIMS niet meer te zien. In samenwerking met MusicalMakers presenteert Priscilla Vaudelle vanaf 2 t/m 9 december 2022 de BIMS Showcase in DeLaMar West. Tijdens deze showcase genaamd "een Bijlmer Tori" word je getrakteerd op de eerste indrukken van een musical in ontwikkeling. Een bijzondere sneak peak van een verhaal dat zich afspeelt in de Bijlmer - oftewel de Bims. Met deze BIMS showcase nodigen we je uit om deelgenoot te worden van een meerjarig creatief maakproces waarin één van de zoveel verhalen van de Bijlmer uiteindelijk wordt vertaald naar een middenzaal musical in 2024/2025. Kaarten zijn te koop via deze link.